Welzijn in de 21e eeuw

Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector

ESSAY

 

SHIFT HAPPENS

Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.

De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?

Zorg + welzijn

mart corsius
  • Nederland
Delen op Facebook MySpace
 

De pagina van mart corsius

Profielgegevens

Bij welke organisatie werk je?
sense-works
In welke plaats?
heerlen
Wat is de kernactiviteit van jouw organisatie?
Opleiding
In welke groep pas je het best?
Trainer
Wat is het webadres van jou of je organisatie
info@sense-works.nl

Wat je ziet, ben je zelf

Ik kwam van buiten de sector Zorg en Welzijn (namelijk uit het onderwijs) en maakte telkens mee hoe goede ideeen en initiatieven (net als in het onderwijs) bijna met het badwater zijn weggegooid of in elk geval kopje onder geholpen werden. Zo de benadering 'begeleid wonen' (in de jaren negentig door o.a. het NIZW in de steigers gezet), zo voorzieningen voor dak- en thuislozen en verslaafden. De boos-doener? De (typisch Nederlandse?) gewoonte om goede ideeen in een apart hokje te zetten met eigen schotten, deuren, sloten en regels. En onder te brengen in grote 'instituten' als de awbz of de wmo. Goed geregeld, levensvatbaarheid klein. Erg zwart-wit gesteld? Ja, maar op een zwart-wit beeld vallen nuances en het totaalbeeld beter op, onverdoezeld door (de verleidelijkheid van) kleuren. Nu ik werk in een vrijwilligersorganisatie, een inloophuis/huiskamerproject voor dak- en thuislozen valt mij dat alles des te meer op: we kunnen nog ons eigen doel nastreven met onze eigen middelen en onze eigen wijze van bejegening (presentie). Maar de buitenwereld (lees: zorg & welzijn) trekt en duwt aan ons, vanuit de inmiddels bekende en geinstitutionaliseerde referentiekaders - in een poging ons daarbinnen te begrijpen en een plaats te geven (en te financieren).

Ik pleit voor de menselijke maat, in twee betekenissen. Een: een schaal waarop dingen voor een mens (zeker een mens in nood) nog te overzien  zijn. Twee: een eindje meelopen als maat of maatje, ongeacht of de awbz/wmo-financiers samen boodschappen doen of samen vissen nu effectieve 'zorg' vinden of niet.

Wat je (werkend in of gebruik-makend van zorg) ziet, ben je zelf: een mens met vragen, zorgen, beperkingen en dromen. Een menselijke maat, als het goed is. En dan zijn (bijvoorbeeld in ons inloophuis) de vrijwilligers en de medewerkers net zo goed gebaat bij zorg - als maat-schap - als de gasten, bezoekers of clienten.

Dat is wat me voor ogen staat als ik de zaken 'coordineer' in mijn baan - en als ik trainingen en workshops geef bij Sense-Works, mijn bedrijfje. Innovatie en kwaliteit draaien om mensen. Mensen bij wie verstand en gevoel (sense) werken (works), draaien de zaak om. Ze durven zich af te vragen wat zij kunnen bijdragen aan wat aan goede ideeen geboren en gebaard wordt. En zij zorgen goed voor de zuigeling, zonder die met het badwater weg te gooien of erin te verzuipen. Organisaties die dat zien, onttrekken zich niet aan de regels (van bijvoorbeeld awbz of wmo, of van de onderwijsminister), maar geven degenen die 'het moeten doen' de ruimte om door de vensters en in de spiegel te kijken. Wat ze zien, zijn ze zelf. Daarom doen ze 'het' zo goed. Dat is mijn ervaring met mensen met wie ik - via Sense-Works - een eindje heb mogen meelopen. Ook dat is zorg en welzijn.   

Prikbord (1 commentaar)

Je moet lid zijn van Welzijn in de 21e eeuw om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Welzijn in de 21e eeuw

Op 9 Augustus 2011 om 14.36 zei Stefan Cloudt...

Hallo Mart,

Welkom bij Welzijn in de 21e eeuw. John en ik zijn benieuwd naar jouw ervaring met innovatie in welzijn. Lees het essay of de samenvatting en laat weten wat je ervan vindt. Heb je goede voorbeelden van echte innovatie, laat het ons weten.

Groet, Stefan Cloudt

 
 
 

© 2022   Gemaakt door John Beckers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden