Welzijn in de 21e eeuw

Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector

ESSAY

 

SHIFT HAPPENS

Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.

De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?

Zorg + welzijn

Lex Casteelen
  • 61, Man
  • Utrecht
  • Nederland
Delen op Facebook MySpace
 

De pagina van Lex Casteelen

Profielgegevens

Bij welke organisatie werk je?
Tot eind vorig jaar bij de Vereniging Landelijk Samenwerkinghsverband Aandachtswijken
In welke plaats?
Heel Nederland, standplaats Utrecht
Wat is de kernactiviteit van jouw organisatie?
Welzijn
In welke groep pas je het best?
Adviseur
Wat is het webadres van jou of je organisatie
www.lsabewoners.nl

Prikbord (3 commentaren)

Je moet lid zijn van Welzijn in de 21e eeuw om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Welzijn in de 21e eeuw

Op 20 Mei 2011 om 22.26 zei John Beckers...

Misschien is het een idee om te kijken hoe Thuis op straat, Nederland Cares, de Eigen kracht centrale e.d. dit doen, al denk ik dat het alle drie franchise achtige constructies zijn of zelfs helemaal de regie bij zichzelf houden (en de kennis daarover niet gauw gaan delen).

Een vraag die wij in het essay stellen is of je niet landelijk merken moet gaan voeren. Maar dan moet je er zeker van zijn dat er lokaal voldoende discipline is om de landelijke merkbelofte lokaal gestand te doen, anders wordt het niet veel.

Ik broed er nog eens op, ook kijken wat Stefan ervan vindt. In landelijke beleidscircuits merk ik dat men al afscheid van welzijnswerk aan het nemen is (niet openlijk natuurlijk, in de achterkamertjes des te meer).

Stefan wil wel een meeting organiseren met wie wil om verder te denken. We kunnen natuurlijk ook vooruitlopend hierop in het forum op deze site een discussie hierover openen? Iets voor jou?

Ik kom erop terug. John

Op 17 Mei 2011 om 14.32 zei John Beckers...

Hallo Lex,

Dank voor je misschien lange maar wel waardevolle reactie op ons essay. Stefan en ik spreken elkaar binnenkort, als we een moment tussen het vele werk door kunnen prikken, om te kijken hoe we verder gaan.

Net als jij zijn er meer leden die diverse voorbeelden hebben genoemd. Te mooi om te laten liggen. De vraag die we moeten beantwoorden is hoe we van hier uit een motortje voor innovatie op gang kunnen brengen. Als je ideeën hebt houden we ons aanbevolen.

 

Groet, John

Op 15 Mei 2011 om 21.57 zei John Beckers...

Hallo Lex,

Welkom op dit platform en dank voor je snelle eerste bijdrage aan de discussie over vrijwilligers en scholing.Ik zit zelf te broeden op een reactie op Hans Versteegh's bijdrage aan de discussie over anders besturen die hier zijdelings mee te maken heeft. Organiseer je bewust een strak scholingsaanbod voor vrijwilligers of laat je het aan de vrijwilligers zelf over? Ben benieuwd wat jij hiervan vindt.

Lees als je tijd hebt het essay en vertel  ons en de andere deelnemers aan het platform wat je ervan vindt. Heb je goede voorbeelden van echte innovatie in welzijn, laat het weten.

Vriendelijke groet, John Beckers

 
 
 

© 2022   Gemaakt door John Beckers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden