Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector
Welkom bij Welzijn in de 21e eeuw.
Mensen veranderen, jij ook. Wat doet welzijn? Gaat het mee? Op kop? Innovatief? Inspirerend?
Meld je aan. Lees wat anderen denken. Doe mee.
Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.
De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?
Jos van Balveren, de Twern
Wie zelfgenoegzaam is en niet twijfelt gaat ook niet verbeteren
Harrie Crielaars, Divers
Als je iets levert en een ander kan het beter heb je geen bestaansrecht
Dik Hooimeijer, Mooi
De mensen buiten zijn niet meer de mensen van 1990
Hennie van der Kracht, IJsselkring
Succesvolle innovaties komen van heel goed weten wat je klanten beweegt
Hugo Mulder en René van der Voorn, Sonor
In onze sector hebben we veel last van traditie. Terugvallen op wat we hebben
Hans Zuiver, Combiwel
Als je onderneemt komt de innovatie vanzelf
Hoe blijer mensen met jou zijn, hoe meer ze met jou gaan delen, 2012
Vraagverlegenheid. Het is, het blijft, aan de slag, 2012
Social marketing: veranderen doen mensen zelf, 2009
Oud is uit, welzijn en zorg ook. Van kruidenier naar zelfbediening, 2009
De wereld in 2020. Van kaasstolp naar jungle, 2008
De klant centraal. Doen wat klanten vragen, 2006
Veranderen in netwerken. Klantgestuurd leren samenwerken in wonen, welzijn en zorg, 2005
De maatschappelijke onderneming als metafoor? 2010
Metaforen van maatschappelijke ondernemingen, 2009
Innoveren door allianties, 2004
Veranderen als kunst voor managers, 2003
© 2022 Gemaakt door John Beckers.
Verzorgd door
Prikbord (3 commentaren)
Je moet lid zijn van Welzijn in de 21e eeuw om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Welzijn in de 21e eeuw
Misschien is het een idee om te kijken hoe Thuis op straat, Nederland Cares, de Eigen kracht centrale e.d. dit doen, al denk ik dat het alle drie franchise achtige constructies zijn of zelfs helemaal de regie bij zichzelf houden (en de kennis daarover niet gauw gaan delen).
Een vraag die wij in het essay stellen is of je niet landelijk merken moet gaan voeren. Maar dan moet je er zeker van zijn dat er lokaal voldoende discipline is om de landelijke merkbelofte lokaal gestand te doen, anders wordt het niet veel.
Ik broed er nog eens op, ook kijken wat Stefan ervan vindt. In landelijke beleidscircuits merk ik dat men al afscheid van welzijnswerk aan het nemen is (niet openlijk natuurlijk, in de achterkamertjes des te meer).
Stefan wil wel een meeting organiseren met wie wil om verder te denken. We kunnen natuurlijk ook vooruitlopend hierop in het forum op deze site een discussie hierover openen? Iets voor jou?
Ik kom erop terug. John
Hallo Lex,
Dank voor je misschien lange maar wel waardevolle reactie op ons essay. Stefan en ik spreken elkaar binnenkort, als we een moment tussen het vele werk door kunnen prikken, om te kijken hoe we verder gaan.
Net als jij zijn er meer leden die diverse voorbeelden hebben genoemd. Te mooi om te laten liggen. De vraag die we moeten beantwoorden is hoe we van hier uit een motortje voor innovatie op gang kunnen brengen. Als je ideeën hebt houden we ons aanbevolen.
Groet, John
Hallo Lex,
Welkom op dit platform en dank voor je snelle eerste bijdrage aan de discussie over vrijwilligers en scholing.Ik zit zelf te broeden op een reactie op Hans Versteegh's bijdrage aan de discussie over anders besturen die hier zijdelings mee te maken heeft. Organiseer je bewust een strak scholingsaanbod voor vrijwilligers of laat je het aan de vrijwilligers zelf over? Ben benieuwd wat jij hiervan vindt.
Lees als je tijd hebt het essay en vertel ons en de andere deelnemers aan het platform wat je ervan vindt. Heb je goede voorbeelden van echte innovatie in welzijn, laat het weten.
Vriendelijke groet, John Beckers