Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector
Welkom bij Welzijn in de 21e eeuw.
Mensen veranderen, jij ook. Wat doet welzijn? Gaat het mee? Op kop? Innovatief? Inspirerend?
Meld je aan. Lees wat anderen denken. Doe mee.
Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.
De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?
Jos van Balveren, de Twern
Wie zelfgenoegzaam is en niet twijfelt gaat ook niet verbeteren
Harrie Crielaars, Divers
Als je iets levert en een ander kan het beter heb je geen bestaansrecht
Dik Hooimeijer, Mooi
De mensen buiten zijn niet meer de mensen van 1990
Hennie van der Kracht, IJsselkring
Succesvolle innovaties komen van heel goed weten wat je klanten beweegt
Hugo Mulder en René van der Voorn, Sonor
In onze sector hebben we veel last van traditie. Terugvallen op wat we hebben
Hans Zuiver, Combiwel
Als je onderneemt komt de innovatie vanzelf
Hoe blijer mensen met jou zijn, hoe meer ze met jou gaan delen, 2012
Vraagverlegenheid. Het is, het blijft, aan de slag, 2012
Social marketing: veranderen doen mensen zelf, 2009
Oud is uit, welzijn en zorg ook. Van kruidenier naar zelfbediening, 2009
De wereld in 2020. Van kaasstolp naar jungle, 2008
De klant centraal. Doen wat klanten vragen, 2006
Veranderen in netwerken. Klantgestuurd leren samenwerken in wonen, welzijn en zorg, 2005
De maatschappelijke onderneming als metafoor? 2010
Metaforen van maatschappelijke ondernemingen, 2009
Innoveren door allianties, 2004
Veranderen als kunst voor managers, 2003
De afgelopen week gebeurde het me drie keer dat ik in gesprek raakte over het woord klant. Klant? Bij WIJ? Een club die mensen helpt? Geduldig leg ik dan uit hoe dit is ontstaan. Dat die mensen…Doorgaan
Tags: Bewoner, co-creatie, prosumeren, consumeren, Consument
is deze discussie begonnen. Laatste reactie van John Beckers 5 Feb 2012.
Breda, 8 oktober 2011 - De publicatie van het essay Welzijn in de 21e eeuw heeft veel aandacht gehad van vakbladen, in…Doorgaan
Tags: beckers, john, zijn, wij, begint
Started 8 Okt 2011
Ik weet nog goed dat ik een jaar of vijf, zes terug een studiedag over aanbesteden bijwoonde en werd weggelachen toen ik een lans probeerde te breken voor ander welzijnswerk, vanuit de missie, met…Doorgaan
is deze discussie begonnen. Laatste reactie van John Beckers 2 Nov 2011.
Soms denk ik dat het marktdenken in welzijn en zorg nu wel zijn langste tijd heeft gehad maar niets lijkt minder waar. Waar ik ook maar kom, steeds weer zie ik professionals, managers, bestuurders volop bezig werk binnen te houden. Met name zie je dit als het over geld gaat zoals nu aan de Inspiratietafel. "Iedereen die hier aan tafel zit", zei de voorzitter, "zit hier voor zijn eigen…
DoorgaanGeplaatst op 24 December 2013 om 8.30
Mensen die in hun vrije tijd volop sportclubs aan de praat houden of avonturieren in hun vakanties zijn op hun werk vaak radertjes in een machine. Hoe maak je van een organisatie of gemeente een plek waar het dynamisch werken is - als vrijwilliger of als betaalde kracht?
Deze week plaatste ik een paar keer de volgende tweet: "Wie weet een gemeente met in de ambtelijke organisatie vrijwilligers naast betaalde ambtenaren? #vrijwilligerswerk #gemeente…
DoorgaanGeplaatst op 30 September 2012 om 10.00
© 2022 Gemaakt door John Beckers.
Verzorgd door
Prikbord (51 commentaren)
Je moet lid zijn van Welzijn in de 21e eeuw om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Welzijn in de 21e eeuw
Hoi John,
Dank je wel voor de links naar jullie idee over innovatie in de 21e eeuw. Ik heb ze doorgelezen en ik kan niet meer zeggen dan het beschrijft waar ik zelf voor sta en probeer uit te dragen.
Ooit begonnen als cultureel werker/activiteitentherapeut eind jaren'80. Ben ik in de jaren '90, door alle ontwikkelingen in welzijnsland en persoonlijke visie, in het groepswerk terecht gekomen. Hulpbieden stond toen nog centraal terwijl ik al werkte vanuit wat mensen willen en zelf kunnen. Ik liep als innovator al snel tegen de kaders van de organisatie aan en ben overgestapt naar het onderwijs. Waar kun je medewerkers in het welzijnswerk beter vormen dan bij de start van hun loopbaan zou je zeggen. Onderwijs als organisatie heeft echter dezelfde structuur als het 'oude' welzijnswerk en de praktijk van studenten zorgde ervoor dat zij snel in 'oude' patronen van het welzijnswerk terecht kwamen. Ik merkte hierbij dat het methodisch, transparant, resultaatgericht vanuit de vraag van cliënten werken het grootste obstakel waren/zijn. Het feit dat dit het verschil maakt tussen een professionele welzijnswerker en een vrijwilliger en mantelzorger was en is een moeilijk punt want men wil helpen. Dan laat ik de samenwerking tussen deze groepen nog buiten beschouwing.
Inmiddels werk ik vanuit mijn eigen bedrijf voor opleiders van werkend Nederland en geef ik organisaties en medewerkers advies als zij vastlopen in hun huidige strategie. Ik merk dat ze inmiddels begrijpen dat het anders moet maar worstelen met de vraag hoe? Het liefst willen ze een methode om 'het' op te lossen. Een methode blijft echter een middel, je houding maakt het verschil. Naar mijn idee zullen organisaties hiervoor moeten veranderen en medewerkers zullen volgen. Krimpende budgeten lijken nu deze gedachten te gaan steunen.
Als ik mooie voorbeelden tegen kom zal ik ze zeker delen want daar begint en eindigt het proces van Welzijn 21e eeuw toch mee?!
Met vriendelijke groet,
Madeleine Farla
Hallo John,
Ben benieuwd wat je van de Beeklaan-aanpak vindt! Wij zijn er zelf errug enthousiast over, vooral omdat het doel, de rolverdeling en de start vooraf vastgesteld is en de aanpak vervoglens al doende is ontwikkeld. Ik vertel je er graag alles over, en anders wel onze medewerkers die het uitvoeren!
wat betreft jouw essay: ik vind er heel veel van. Ik vind er hele goeie dingen inzitten en zaken waarvan ik wat treurig of depri wordt of niet reeel vindt, maar het belanrijkste is dat het blijft hangen. Ik loop er al een paar dagen op te kauwen en over op te winden en te denken wat ik er mee moet of wil. Dus is het een goed stuk!
groet,
marion
John,
Ik deel je opmerking deels, maar we zijn in grote mate afhankelijk van onze opdrachtgevers en hun wensen, en dat maakt lastig om te spreken over missies, omdat we werken met doelen (Die natuurlijk ook haalbaar moeten zijn).
Momenteel ben ik bezig met een scriptie in het kader van een opleiding die ik volg voor mijn functie. In mijn scriptie wil ik de samenwerking tussen bedrijfsleven en welzijnswereld onderzoeken. Mijn vraag betreft in hoeverre er een draagvlak kan worden gecreeerd in het bdrijfsleven voor een samenwering met het welzijn. Naar mijn gevoel is er een meerwaarde voor samenwerking, maar hoe die samenwerking op rails te krijgen is nog een vraag.
We houden contact!
Hartelijke groeten
Dag John,
Bedankt voor je onthaal op de webpagina.
Ik ben spontaan op jullie site gekomen, omdat ik in het kader van een onderzoek naar de samenwerking tussen de welzijnswereld en het bedrijfsleven, op internet aan het surfen was. Ik heb het stuk dat jij aangeeft, nog niet gelezen, wel uitgeprint inmiddels! Het staat dan ook op mijn to do lijst om te lezen. Ik ga je graag voorzien van mijn opmerkingen.
Vriendelijke groet,
Durmus
Hoi John,
Inderdaad kom ik in mijn werk minder innovatieve welzijnsorganisaties tegen. Het ontbreken van een missie en het leidzaam volgen van de 'opdrachtgevers' zie ik wel eens als oorzaak.
Vanuit mijn optiek is 'geen fouten mogen maken' een belangrijke belemmering voor innovatie in welzijnswerk. Experimenten en fouten maken, ja, dat gaat met gloeilampen net iets gemakkelijker dan met mensen. Edison zei dat hij 999 foute lampen maakte en pas bij de 1000e echt wist hoe het moest. Kwetsbare mensen stel je niet bloot aan experimenten, dat lijkt het gangbare devies. Maar tegelijkertijd is er weinig onderzoek naar resultaten van het huidige welzijnswerk. Dat is dan toch ook een vorm van experiment waar kwetsbaren aan blootgesteld worden?
Uit de literatuur over creativiteit vind ik het onderzoek van Amabilé erg interessant. Zij benoemt drie elementen die aanwezig moeten zijn om creative nieuwe ideeën te laten ontstaan in een mens (of in een groep). Het gaat om:
- Vakmanschap: je moet ergens verstand van hebben, je vak kennen.
- Probleembetrokkenheid: je moet ergens wakker van liggen, het probleem moet jou echt aangaan, anders is er te weinig energie om oplossingen te bedenken en in gang te zetten.
- Verbeeldingskracht: je moet je dingen kunnen voorstellen die er nog niet zijn; je kunnen verbeelden hoe anders het zou kunnen worden.
Als een van deze elementen ontbreekt is de kans klein dat er iets nieuws kan ontstaan. Daarom als tip voor managers: zorg dat deze combinaties aanwezig zijn. En wat betreft probleembetrokkenheid; daar moet je dus in elk geval ook de 'klant' voor erbij halen.
Verder nog een innovatie, iets verder van de welzijnsorganisaties af. Een vrijwilligerscentrale wil een layer ontwikkelen waarmee je, al wandelend door de stad, op je mobiel kunt zien op welke locaties je vrijwilligerswerk kunt doen.
Hartelijke groet,
Annet Goltstein
Hoi John,
Het initiatief is er op gericht om de betrokkenheid op lokaal niveau te vergroten. Ik ben als vrijwilliger actief bij verschillende organisaties welke vaak tegen dezelfde punten aan lopen (betere zichtbaarheid naar buiten, werven van meer leden en vrijwilligers, betere interne communicatie en betrekken van bestaande leden, vrijwilligers en aanverwanten). Middels dit initiatief hopen we met behulp van social media dit allemaal te kunnen realiseren.
In de aanpak willen we welzijnsorganisaties gaan betrekken om zo naast het internet een terugkoppeling op lokaal niveau te realiseren. Hierin hebben we een heldere aanpak en een verdien model opgenomen zodat er direct inkomsten gegenereerd kunnen worden door deze organisaties. Ondanks dat we sinds kort organisaties benaderen zijn de reacties nu al zeer positief.
Ik zal binnenkort contact opnemen met Elly om een afspraak via haar in te plannen zodat we samen kunnen kijken naar het idee en de aanpak. Op dit moment is alle feedback welkom en kijken we graag met mensen uit de praktijk naar het concept.
Groeten, Stijn
Beste John,
Wat een goed essay! Ik hoop oprecht dat veel bestuurders van welzijnsorganisaties deze visie op innovatie delen.
Momenteel ben ik namelijk samen met een goede vriend bezig om een landelijk initiatief op te zetten om de betrokkenheid en participatie op lokaal niveau te verbeteren. Nu zullen wij dit nooit alleen kunnen realiseren en willen wij dan ook welzijnsorganisaties benaderen om dit samen met ons op te pakken.
Gelukkig sluiten we aan op de conclusie van het essay en is het dan ook prettig om te weten dat onze visie gedeeld wordt. Om het concept nu nog beter te laten aansluiten bij de praktijk willen we graag het idee voorleggen aan verschillende personen/instanties voordat we over gaan op de implementatie.
Concreet is mijn vraag dan ook of je advies zou kunnen geven over hoe we dit het beste kunnen aanpakken en of jij mogelijk zelf bereidt ben om hier eens van gedachte over te wisselen.
Graag ontvang ik je reactie.
Met vriendelijke groet,
Stijn van der Heijden
Hoi John,
We staan als welzijnswerk aan de start van partnerschap in Brede Buurtschool ontwikkeling. Ik hoop dat het stuk mij ideeen zal opleveren - die deel ik dan met je.
Groet
Walter
Hallo John,
Ik was mijn mail aan het opruimen en kwam jouw mail weer tegen; die had ik toch nog goed bewaard. Nu had ik wel even tijd om in te loggen en het document op te halen. Omdat het zo lang is, heb ik het nog niet gelezen....
Groeten Katrien
Hallo John, bedankt voor je persoonlijk welkomstbericht. Erg attent. Ik ben zeer benieuwd naar de discussies in dit netwerk. Ik probeer in mijn werk organisaties, die met vrijwilligers werken te ondersteunen. Daarbij zet ik creatief denken in als motor voor innovatie. Door je steeds af te vragen " hoe kan dit ook anders"doorbreek je routine en ontstaat verandering. Jouw artikel over innovatie en welzijnsorganisaties vind ik trouwens zeer herkenbaar.
Ik ga even uitzoeken hoe alles hier werkt, een beetje rondsnuffelen en de essays lezen. Daarna zal ik zeker ook een bijdrage leveren.
Qua projecten is het misschien interessant om te kijken naar de MOOI-methoiek die ik heb ontwikkeld. Hij staat in de databank sociale interventies van Movisie http://bit.ly/hRr4kL. Ik denk dat veel organisatie er iets aan kunnen hebben. Hartelijke groet, Britta
Alle reacties bekijken