Welzijn in de 21e eeuw

Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector

ESSAY

 

SHIFT HAPPENS

Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.

De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?

Zorg + welzijn

John Beckers's reacties

Prikbord (51 commentaren)

Je moet lid zijn van Welzijn in de 21e eeuw om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Welzijn in de 21e eeuw

Op 14 Januari 2013 om 16.05 zei Madeleine Farla...

Hoi John,

 

Dank je wel voor de links naar jullie idee over innovatie in de 21e eeuw. Ik heb ze doorgelezen en ik kan niet meer zeggen dan het beschrijft waar ik zelf voor sta en probeer uit te dragen.

 

Ooit begonnen als cultureel werker/activiteitentherapeut  eind jaren'80. Ben ik in de jaren '90, door alle ontwikkelingen in welzijnsland en persoonlijke visie, in het groepswerk terecht gekomen. Hulpbieden stond toen nog centraal terwijl ik al werkte vanuit wat mensen willen en zelf kunnen. Ik liep als innovator al snel tegen de kaders van de organisatie aan en ben overgestapt naar het onderwijs. Waar kun je medewerkers in het welzijnswerk beter vormen dan bij de start van hun loopbaan zou je zeggen. Onderwijs als organisatie heeft echter dezelfde structuur als het 'oude' welzijnswerk en de praktijk van studenten zorgde ervoor dat zij snel in 'oude' patronen van het welzijnswerk terecht kwamen.  Ik merkte hierbij dat het methodisch, transparant, resultaatgericht vanuit de vraag van cliënten werken het grootste obstakel waren/zijn. Het feit dat dit het verschil maakt tussen een professionele welzijnswerker en een vrijwilliger en mantelzorger was en is een moeilijk punt want men wil helpen. Dan laat ik de samenwerking tussen deze groepen nog buiten beschouwing.

Inmiddels werk ik vanuit mijn eigen bedrijf voor opleiders van werkend Nederland en geef ik organisaties en medewerkers advies als zij vastlopen in hun huidige strategie. Ik merk dat ze inmiddels begrijpen dat het anders moet maar worstelen met de vraag hoe? Het liefst willen ze een methode om 'het' op te lossen. Een methode blijft echter een middel, je houding maakt het verschil. Naar mijn idee zullen organisaties hiervoor moeten veranderen en medewerkers zullen volgen. Krimpende budgeten lijken nu deze gedachten te gaan steunen.

 

Als ik mooie voorbeelden tegen kom zal ik ze zeker delen want daar begint en eindigt het proces van Welzijn 21e eeuw toch mee?!

 

Met vriendelijke groet,

Madeleine Farla

Op 23 Mei 2012 om 15.40 zei Marion Wiendels...

Hallo John,

 

Ben benieuwd wat je van de Beeklaan-aanpak vindt! Wij zijn er zelf errug enthousiast over, vooral omdat het doel, de rolverdeling en de start vooraf vastgesteld is en de aanpak vervoglens al doende is ontwikkeld. Ik vertel je er graag alles over, en anders wel onze medewerkers die het uitvoeren!

wat betreft jouw essay: ik vind er heel veel van. Ik vind er hele goeie dingen inzitten en zaken waarvan ik wat treurig of depri wordt of niet reeel vindt, maar het belanrijkste is dat het blijft hangen. Ik loop er al een paar dagen op te kauwen en over op te winden en te denken wat ik er mee moet of wil. Dus is het een goed stuk!

groet,

marion

Op 13 Februari 2012 om 21.22 zei Durmus Ali Can...

John,

Ik deel je opmerking deels, maar we zijn in grote mate afhankelijk van onze opdrachtgevers en hun wensen, en dat maakt lastig om te spreken over missies, omdat we werken met doelen (Die natuurlijk ook haalbaar moeten zijn).

Momenteel ben ik bezig met een scriptie in het kader van een opleiding die ik volg voor mijn functie. In mijn scriptie wil ik de samenwerking tussen bedrijfsleven en welzijnswereld onderzoeken. Mijn vraag betreft in hoeverre er een draagvlak kan worden gecreeerd in het bdrijfsleven voor een samenwering met het welzijn. Naar mijn gevoel is er een meerwaarde voor samenwerking, maar hoe die samenwerking op rails te krijgen is nog een vraag.

 

We houden contact!

Hartelijke groeten

 

 

Op 12 Februari 2012 om 23.20 zei Durmus Ali Can...

Dag John,

Bedankt voor je onthaal op de webpagina.

Ik ben spontaan op jullie site gekomen, omdat ik in het kader van een onderzoek naar de samenwerking tussen de welzijnswereld en het bedrijfsleven, op internet aan het surfen was. Ik heb het stuk dat jij aangeeft, nog niet gelezen, wel uitgeprint inmiddels! Het staat dan ook op mijn to do lijst om te lezen. Ik ga je graag voorzien van mijn opmerkingen.

Vriendelijke groet,

Durmus

Op 2 Oktober 2011 om 23.03 zei Annet Goltstein...

Hoi John, 

 

Inderdaad kom ik in mijn werk minder innovatieve welzijnsorganisaties tegen. Het ontbreken van een missie en het leidzaam volgen van de 'opdrachtgevers' zie ik wel eens als oorzaak.

 

Vanuit mijn optiek is 'geen fouten mogen maken' een belangrijke belemmering voor innovatie in welzijnswerk. Experimenten en fouten maken, ja, dat gaat met gloeilampen net iets gemakkelijker dan met mensen. Edison zei dat hij 999 foute lampen maakte en pas bij de 1000e echt wist hoe het moest. Kwetsbare mensen stel je niet bloot aan experimenten, dat lijkt het gangbare devies. Maar tegelijkertijd is er weinig onderzoek naar resultaten van het huidige welzijnswerk. Dat is dan toch ook een vorm van experiment waar kwetsbaren aan blootgesteld worden?

 

Uit de literatuur over creativiteit vind ik het onderzoek van Amabilé erg interessant. Zij benoemt drie elementen die aanwezig moeten zijn om creative nieuwe ideeën te laten ontstaan in een mens (of in een groep). Het gaat om:

- Vakmanschap: je moet ergens verstand van hebben, je vak kennen.

- Probleembetrokkenheid: je moet ergens wakker van liggen, het probleem moet jou echt aangaan, anders is er te weinig energie om oplossingen te bedenken en in gang te zetten.

- Verbeeldingskracht: je moet je dingen kunnen voorstellen die er nog niet zijn; je kunnen verbeelden hoe anders het zou kunnen worden.

Als een van deze elementen ontbreekt is de kans klein dat er iets nieuws kan ontstaan. Daarom als tip voor managers: zorg dat deze combinaties aanwezig zijn. En wat betreft probleembetrokkenheid; daar moet je dus in elk geval ook de 'klant' voor erbij halen. 

 

Verder nog een innovatie, iets verder van de welzijnsorganisaties af. Een vrijwilligerscentrale wil een layer ontwikkelen waarmee je, al wandelend door de stad, op je mobiel kunt zien op welke locaties je vrijwilligerswerk kunt doen.

 

Hartelijke groet,

Annet Goltstein

Op 13 September 2011 om 22.57 zei Stijn van der Heijden...

Hoi John,

 

Het initiatief is er op gericht om de betrokkenheid op lokaal niveau te vergroten. Ik ben als vrijwilliger actief bij verschillende organisaties welke vaak tegen dezelfde punten aan lopen (betere zichtbaarheid naar buiten, werven van meer leden en vrijwilligers, betere interne communicatie en betrekken van bestaande leden, vrijwilligers en aanverwanten). Middels dit initiatief hopen we met behulp van social media dit allemaal te kunnen realiseren.

In de aanpak willen we welzijnsorganisaties gaan betrekken om zo naast het internet een terugkoppeling op lokaal niveau te realiseren. Hierin hebben we een heldere aanpak en een verdien model opgenomen zodat er direct inkomsten gegenereerd kunnen worden door deze organisaties. Ondanks dat we sinds kort organisaties benaderen zijn de reacties nu al zeer positief.

Ik zal binnenkort contact opnemen met Elly om een afspraak via haar in te plannen zodat we samen kunnen kijken naar het idee en de aanpak. Op dit moment is alle feedback welkom en kijken we graag met mensen uit de praktijk naar het concept.

 

Groeten, Stijn

Op 9 September 2011 om 12.04 zei Stijn van der Heijden...

Beste John,

 

Wat een goed essay! Ik hoop oprecht dat veel bestuurders van welzijnsorganisaties deze visie op innovatie delen.

 

Momenteel ben ik namelijk samen met een goede vriend bezig om een landelijk initiatief op te zetten om de betrokkenheid en participatie op lokaal niveau te verbeteren. Nu zullen wij dit nooit alleen kunnen realiseren en willen wij dan ook welzijnsorganisaties benaderen om dit samen met ons op te pakken.

 

Gelukkig sluiten we aan op de conclusie van het essay en is het dan ook prettig om te weten dat onze visie gedeeld wordt. Om het concept nu nog beter te laten aansluiten bij de praktijk willen we graag het idee voorleggen aan verschillende personen/instanties voordat we over gaan op de implementatie.

 

Concreet is mijn vraag dan ook of je advies zou kunnen geven over hoe we dit het beste kunnen aanpakken en of jij mogelijk zelf bereidt ben om hier eens van gedachte over te wisselen.

 

Graag ontvang ik je reactie.

 

Met vriendelijke groet,

Stijn van der Heijden

Op 16 Augustus 2011 om 13.12 zei Walter van Vliet...

Hoi John,

We staan als welzijnswerk aan de start van partnerschap in Brede Buurtschool ontwikkeling. Ik hoop dat het stuk mij ideeen zal opleveren - die deel ik dan met je.

Groet

Walter

 

Op 10 Augustus 2011 om 10.43 zei Katrien Luijkx...

Hallo John,

 

Ik was mijn mail aan het opruimen en kwam jouw mail weer tegen; die had ik toch nog goed bewaard. Nu had ik wel even tijd om in te loggen en het document op te halen. Omdat het zo lang is, heb ik het nog niet gelezen....

 

Groeten Katrien

Op 22 Mei 2011 om 17.10 zei Britta Lassen...

Hallo John, bedankt voor je persoonlijk welkomstbericht. Erg attent. Ik ben zeer benieuwd naar de discussies in dit netwerk. Ik probeer in mijn werk organisaties, die met vrijwilligers werken te ondersteunen. Daarbij zet ik creatief denken in als motor voor innovatie. Door je steeds af te vragen " hoe kan dit ook anders"doorbreek je routine en ontstaat verandering. Jouw artikel over innovatie en welzijnsorganisaties vind ik trouwens zeer herkenbaar.

Ik ga even uitzoeken hoe alles hier werkt, een beetje rondsnuffelen en de essays lezen. Daarna zal ik zeker ook een bijdrage leveren.

Qua projecten is het misschien interessant om te kijken naar de MOOI-methoiek die ik heb ontwikkeld. Hij staat in de databank sociale interventies van Movisie http://bit.ly/hRr4kL. Ik denk dat veel organisatie er iets aan kunnen hebben. Hartelijke groet, Britta 

 

Op 22 Mei 2011 om 12.49 zei Lex Casteelen...

Hallo John,

Als je kijkt naar de organisaties die je noemt is in ieder geval Thuis op Straat een franchise-organisatie. Ze zijn ook redelijk beschermend. Alle bestaande organisaties die iets doen op dit gebied hebben zichzelf wel beperkt tot bepaalde soorten projecten, gebieden, doelgroepen. Volgens mij is er niets dat echt op landelijk niveau projecten toetst en in andere regio's implementeert. In de meeste gevallen zal de lokale initiatiefnemer geen mankracht of kennis hebben om hun eigen project landelijk te gaan toepassen. Vanuit een landelijke organisatie zal dus een stuk begeleiding moeten komen.

Het lijkt me een prima idee om hierover eens van gedachten te wisselen. Met een kleinere groep kun je dan een voorzet geven die je vervolgens in het forum toetst. Ik wil daar graag aan meewerken.

Groeten,

Lex casteelen

Op 17 Mei 2011 om 22.35 zei Lex Casteelen...

Hallo John,

ik heb wel eens zitten broeden op mogelijkheden om lokale initiatieven landelijk te kunnen toepassen.
Vaak hebben de initiatiefnemers zelf niet de kennis en middelen om dit te regelen.
er zou dus eigenlijk een landelijke groep moeten ontstaan die dit soort initiatieven opspoort, contact opneemt met de initiatiefnemers en het vervolgens landelijke bekendheid gaat geven en in een landelijke databank zet.
Je kunt dan samenwerkingen opzetten met de originele initiatiefnemers die bv. een stukje begeleiding in andere steden kunnen doen, voorlichtingsmateriaal maken of zelfs trainingen geven.
Op die manier kun je het originele idee behouden maar wel in andere plaatsen implementeren.

Volgens mij moeten hier wel mensen voor warm te krijgen zijn en zou er ook subsidie voor te krijgen moeten zijn vanuit de overheid of een van de grote fondsen als VSb of Oranjefonds.

Wat denken jullie van een dergelijke opzet.

Groeten,
Lex Casteelen

Op 15 Mei 2011 om 11.42 zei Daphne van Knippenberg...

Hoi John,

 

Ik zag op twitter al dat je met vakantie was, en volgens mij een lekkere ook. Wat een leuke begroeting! En een prachtig initiatief dit platform. Hoewel ik momenteel heel erg weinig tijd heb, zeggen de reacties op jullie essay me dat ik misschien juist nu wel tijd moet maken om het te lezen. Dus hoop dat dat gaat lukken, want jullie hebben er een flinke pil van gemaakt ;-) Maar goed, de werkelijkheid van het moment maakt dat je voor goede visie erg veel input ter beschikking hebt en wil/moet gebruiken... En aangezien visie op van alles momenteel in rap tempo van me verwacht wordt, lees ik me tussen de klussen door een ongeluk. Het lijkt erop dat dit voor jullie stuk zeker geen straf zal zijn dus de goede moed is er!

 

Afgezien van het bovenstaande, wil ik jullie vooral heel hartelijk feliciteren met, en bedanken voor dit mooie initiatief voor en van de sociale sector. Want dit platform zit heel prettig in elkaar en door het thema is het een erg gebruiksvriendelijke tool om kennis te delen en op te doen met de juiste mensen, zonder allerlei zoek- en filteracties van andere zaken. Dus denk een frequente bezoeker te worden! Ik ben de komende weken op verkenningstocht hier, en zal zogauw ik gelezen heb zeker op jullie essay reageren.

 

Hartelijke groet, Daphne

 

Op 13 Mei 2011 om 10.50 zei Michel Driessen...

Hallo John en Stefan,

 

Dank voor de begroeting, en zal zeker wat bijdragen en volgen op de site. De vraag over goede voorbeelden van innovatie binnen welzijn is een leuke binnenkomer, mooie voorbeelden genoeg in Nederland. Mijn vraag is mee de vraag achter het succes en dat hangt deels samen met daadwerkelijk aansluiten op de behoefte van burgers / ondernemers of anderen, het kunnen inleven in het vraagstuk zelf, afstand kunnen en druven nemen van vaak de politieke, ambtelijke druk of opdrachtgever, snel en slagvaardig kunnen handelen en niet verzanden in elle lange procedures en regelgeving. Maar wat nog belangrijker is is de motivatie, vindingrijkheid, inzet en betrokkenheid van de professional wat leidt tot het daadwerkelijke succes van een innovatief project. Overheid, organisaties kunnen kaders stellen, kunnen faciliteren, beleids- en budgetruimte geven creëren en dat is ook hard nodig. En durf te investeren in maatwerk, lokaal toegespits op de vraag, verval niet in systeemdenken en durft verantwoordelijk te nemen en te geven om te kunnen investeren in het maatschappelijk rendement, de outcome en blijf niet hangen in output en resultaat verplichtingen.

Een hele riedel voor nu, maar het is mijn dagelijkse brood om organisaties en professionals daarin te ondersteunen.

Groet Michel

Op 12 Mei 2011 om 21.08 zei Anja van Driel...

Ha John,

Ik ben er nog niet minitieus doorheen gegaan, wel snel gelezen. Maar ik laat me graag uitdagen en kom snel met de onvolkomenheden!

Het sluit aan bij de discussie die we nu op dit moment voeren bij mijn organisatie ( nu nog Dagbesteding DWO, vanaf 1 september DOEL, over branding gesproken). We zijn volop bezig met innovatie, maar zien ook dat het lastig is die innovatie vanuit de hele organisatie te laten opkomen.

Heel inspirerend daarover te lezen!

Mijn directeur heeft zich ook aangemeld.

Waai lekker uit! die Franse Amsterdammers hebben ons mn erg goed gevoed. De zon was goed en er waren aanmerkelijk minder dan 36 criteria voor nodig om het adresje te vinden!

Veel plezier!

Op 10 Mei 2011 om 18.47 zei bernadette Zijp...

Nog weinig ervaringen, maar ben bezig een bijeenkomst met politiek en partners van de gemeente te organiseren. Hiervoor zoek ik nog goed idee en een avondvoorzitter die hier in Roosendaal enthousiastme en draagvlak voor "' maatschappelijke aanbesteden" kan genereren! avond is op 23 mei!

gr Bernadette

Op 6 Mei 2011 om 10.05 zei Katja van Essen...

Dank je John, ik zal binnenkort even gaan zitten voor een bijdrage..

 

Hartelijke groeten!

 

Katja

Op 30 April 2011 om 23.02 zei peter kats...

Dag John,

Bedankt voor jouw welkom. Dacht ik eerst, na 40 jaar in de commercie te hebben gewerkt, grote verschillen aan te zullen treffen, zie ik tot mijn niet geringe verbazing eerder steeds meer overeenkomsten. En ok, 14 dagen bij WIJ zijn nog veel te kort om 'n goed beeld te hebben, maar het sturen op resultaat en eigen verantwoording spreekt mij zeer aan. Bovendien speelt in dit geval mijn leeftijd (60) in mijn voordeel, want "plannen" van welzijn is voor mij nu herkenbaar. Wij komen elkaar zeker nog tegen: hier of bij WIJ.

Groeten, Peter Kats

Op 28 April 2011 om 13.58 zei sybrand wiltjer...

Dag Stefan en John,

altijd fijn om welkom te zijn!

Binnenkort kunnen jullie meer van mijn bezigheden horen.

Kan nu alvast melden dat ik me nogal beweeg op het grensvlak van onderwijs en werkveld. Bijvoorbeeld door het aanbieden en begeleiden van afstudeer onderzoek voor hbo'ers en universitair studenten. Daarnaast gaat binnenkort een traineeproject van start voor hbo-plussers in het Noorden,Daarbij neemt het werkveld zelf de regie  over het cursorische deel en coacht mensen on-the-job.

Hoop in dit medium een goed klankbord te vinden.

met groet'n ut Emmen, Sybrand

Op 27 April 2011 om 13.31 zei Frieda Louwerse...

Ha die John

 

Ik ben `het`essay aan het lezen. Zal nog niet vooruit lopen met een reactie, eerst maar het geheel lezen. Zie je binnenkort met de club `111`. Ga je ook nog naar het welzijnscongres?

Groetjes thuis.

Frieda

 

 

© 2022   Gemaakt door John Beckers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden