Welzijn in de 21e eeuw

Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector

ESSAY

 

SHIFT HAPPENS

Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.

De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?

Zorg + welzijn

Marlies Overmars
 • 54, Vrouw
 • Hardenberg
 • Nederland
Delen

De vrienden van Marlies Overmars

 • Stijn van der Heijden
 • John Eilert
 • Marc Bijl
 • Bard Briels
 • Bart Jonker
 • Jet Baars
 • John Middelkoop
 • Daniëlle Heidema
 • Piet Slaats
 

De pagina van Marlies Overmars

Profielgegevens

Bij welke organisatie werk je?
Welzijnsorganisatie stichting de Stuw
In welke plaats?
Gemeente hardenberg
Wat is de kernactiviteit van jouw organisatie?
Welzijn
In welke groep pas je het best?
Uitvoerende
Wat is het webadres van jou of je organisatie
www.destuw.nl

De blog van Marlies Overmars

Data bank voor Projecten

Is het niet mogelijk om een landelijke databank te ontwikkelen met daarin projecten die in ons land zijn ontwikkeld? Scheelt een hoop tijd en energie wanneer we niet telkens met elkaar het wiel opnieuw uitvinden.

Geplaatst op 4 April 2011 om 8.10 — 6 commentaren

Leuke projectideeen

Binnen onze organisatie zijn al veel goede projecten die met vrijwilligers worden uitgevoerd zoals:

sleutelfiguren, ouderenadviseurs, de formulierenbrigade, ABC project, Algemene Hulpdienst , de Buurtkamers, etc.

We denken nu na over de ontwikkeling van een activeringscentrum met werkprojecten voor o.a. mensen in een uitkeringssituatie en jongeren (zonder startkwalificatie), de inzet van een wijkregisseur waarbij we a.d.h.v. wijkscans een samenhangend dienstenaanbod op maat…

Doorgaan

Geplaatst op 31 Maart 2011 om 21.04 — 1 commentaar

Op het snijvlak van zorg en welzijn

Welzijnswerk verschuift.....

Door de kanteling van de WMO en de verschraling van de zorg wordt meer een beroep gedaan op welzijn om de gevolgen van dat beleid  op te vangen. Welzijninstellingen worden uitgedaagd om  na te denken over nieuwe projecten die de oplossing moeten bieden om de komende problemen voor (met name) kwetsbare burgers in te dammen. Dat is een enorme uitdaging en biedt voor het welzijnswerk nieuwe kansen. Veel collega's in het welzijnswerk zijn bang voor …

Doorgaan

Geplaatst op 31 Maart 2011 om 16.46 — 7 commentaren

Prikbord (5 commentaren)

Je moet lid zijn van Welzijn in de 21e eeuw om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Welzijn in de 21e eeuw

Op 9 September 2011 om 19.01 zei Stijn van der Heijden...

Hoi Marlies,

 

Ik ben samen met een goede vriend bezig om een landelijk initiatief op te zetten om de participatie en betrokkenheid op lokaal niveau te verbeteren door de inzet van social media. In onze aanpak willen wij welzijnsorganisaties betrekken om zo draagvlak op lokaal niveau te kunnen realiseren waarbij we uiteraard rekening hebben gehouden met punten die ook terug komen in de essay van John en Stefan (innovatie, financiering, implementatie, etc.)

 

Om er nu voor te zorgen dat de aanpak en implementatie een goede aansluiting hebben bij de praktijk ben ik eigenlijk benieuwd naar succes factoren en valkuilen die men al is tegen gekomen bij andere innovatieve projecten. Mocht je interesse hebben dan kan ik ook de volledige beschrijving van het concept doorsturen zodat je mogelijk een beter beeld kunt vormen van wat wij van plan zijn.

 

Graag ontvang ik je reactie.

 

Groeten,

Stijn

Op 11 April 2011 om 11.49 zei Jet Baars...
leuk om eens op een wat verder te kijken dan je eigen organisatie! Zeker gezien de ontwikkelingen op hetgebied van welzijn!
Op 6 April 2011 om 17.21 zei Harold Klaassen...

Hi Marlies,

 

De site is www.socialbrigade.com 

We zijn druk met de opvolger van deze statische pagina en zullen daarop met veel meer info komen.

Ik moet nu de deur uit naar de participatieconferentie in Amsterdam Oost en zal morgen inhoudelijk wat posten over Social Brigade.

Op 31 Maart 2011 om 21.35 zei John Beckers...
Geweldig. Dat moeten we hebben. Als het goed is helpen we elkaar verder. Ik heb net een paar suggesties gegeven bij je projectidee. Maak er gebruik van. John
Op 31 Maart 2011 om 17.21 zei John Beckers...

Hallo Marlies, 

Welkom op dit platform en dank voor je bijdrage. De zorgen die jij noemt zijn die van het soort waarom we dit initiatief hebben genomen. Stefan en ik hopen echte innovaties op het spoor te komen die de sector weer in beweging brengen. Heb je voorbeelden of ideeën, laat het ons weten of schrijf erover in een blog of stelling.

Groet, John Beckers

 
 
 

© 2022   Gemaakt door John Beckers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden