Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector
Welkom bij Welzijn in de 21e eeuw.
Mensen veranderen, jij ook. Wat doet welzijn? Gaat het mee? Op kop? Innovatief? Inspirerend?
Meld je aan. Lees wat anderen denken. Doe mee.
Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.
De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?
Jos van Balveren, de Twern
Wie zelfgenoegzaam is en niet twijfelt gaat ook niet verbeteren
Harrie Crielaars, Divers
Als je iets levert en een ander kan het beter heb je geen bestaansrecht
Dik Hooimeijer, Mooi
De mensen buiten zijn niet meer de mensen van 1990
Hennie van der Kracht, IJsselkring
Succesvolle innovaties komen van heel goed weten wat je klanten beweegt
Hugo Mulder en René van der Voorn, Sonor
In onze sector hebben we veel last van traditie. Terugvallen op wat we hebben
Hans Zuiver, Combiwel
Als je onderneemt komt de innovatie vanzelf
Hoe blijer mensen met jou zijn, hoe meer ze met jou gaan delen, 2012
Vraagverlegenheid. Het is, het blijft, aan de slag, 2012
Social marketing: veranderen doen mensen zelf, 2009
Oud is uit, welzijn en zorg ook. Van kruidenier naar zelfbediening, 2009
De wereld in 2020. Van kaasstolp naar jungle, 2008
De klant centraal. Doen wat klanten vragen, 2006
Veranderen in netwerken. Klantgestuurd leren samenwerken in wonen, welzijn en zorg, 2005
De maatschappelijke onderneming als metafoor? 2010
Metaforen van maatschappelijke ondernemingen, 2009
Innoveren door allianties, 2004
Veranderen als kunst voor managers, 2003
Tags:
Goede vraag, Janpeter. Zouden vrijwilligers vertegenwoordigd willen zijn? Vertegenwoordigen mensen vandaag de dag niet liever zichzelf? Hoe zou een welzijnscongres eruit moeten zien, wil het vrijwilligers iets te bieden hebben? Voor wie is zo'n congres er eigenlijk?
Even voor de vuist weg: Het stemt natuurlijk tot nadenken dat zo'n welzijnsdebat evenals overigens Jos van der Lans' alternatieve welzijnscongres of vorige week het participatiedebat typisch worden bezocht door de professionals en bestuurders uit de branche en hun ambtelijke en politieke tegenvoeters. Terwijl eigen kracht nou net betekent dat we welzijn terug leggen bij de burgers, dus bij de instellingen en de overheid vandaan. Zou het zo zijn dat congressen minder nodig zijn naarmate we dit terugleggen meer doen? En leggen we wel echt wat terug? Zijn het niet veel meer die burgers zelf die steeds actiever zelf de regie nemen en hun eigen domein opeisen?
Zoals je ziet, wat mij betreft vragen te over. Wat vind jij hiervan?
Leuk. Helemaal mee eens. Plus nog een paar dingen die anders kunnen maar die vertel ik morgen. Tussendoor kennismaken?
Inderdaad John, Jouw vraag "Voor wie is zo'n congres er eigenlijk?"valt me op.
Zo'n congres tot wat en tot wie dient het?
Van dergelijke vraag werd ik me onlangs bewust, toen ik een vrijwillige bijdrage wou leveren voor het Congres op 6okt11 in de Efteling over Scheiding: Kind en Ouderschap.
Uit ervaring weet ik hoe sommige professionals ervaringsdeskundigen beschouwen als een bedreiging en dan denigrerend handelen. Hoe kom je erachter of zo'n evenementen verborgen agenda's hebben? Zijn meningen van ervaringsdeskundigen, die bestempeld worden als "buitenstaanders"/"leken"/ (wie bepaalt dit?) wel welkom?
Ik vraag me af:
Hoeveel vrijwilligers zijn er op zo'n evenement (debat) aanwezig ? Hoeveel willen en kunnen er aanwezig zijn ? Wat zijn de belemmeringen en met welke aspecten heeft dit te maken?
Is er ooit gedacht of in kaart gebracht wie belanghebbenden, belangstellenden, betrokkenen, ... zijn buiten de professionals en bestuurders uit de branche, de ambtenaren en de politiekers?
Hoi Nika, allemaal terechte vragen. Niet alle professionals schermen hun wereld zo af, gelukkig. Dat de bezoekers van de congressen professionals zijn zal te maken hebben met (1) de exclusieve binding van die professionals met elkaar en (2) het gegeven dat de inhoud de meeste mensen die niet bij die professie horen niet zal aanspreken. Of je die er dan bij moet halen? Ik weet het niet. Is een vraag die de organisatie maar moet beantwoorden. Je zou denken dat het logisch is, als het een congres over welzijn is en niet-professionals veel van dat welzijn realiseren, om een aantrekkelijk aanbod voor die veel grotere groep te hebben. Maar het is altijd al zo dat het meeste welzijn van de mensen zelf komt en niet van professionals, en toch altijd al die congressen voor alleen professionals zijn. Waarom zou je je er druk over maken?
Ik hoop dat deze berichten meer steentjes bijdragen aan het onderzoek naar wat wezenlijk bevorderlijk is voor het algemeen menselijk welzijn. Ik wil in volgend berichten duiden wat ik helder zie aan knelpunten/ aannames/ overtuigingen/ paradigma’s ... En ik reageer naar jou toe, John, omdat ik jouw inspanningen bewonder voor wat betreft jouw wens tot innovatie in Welzijnswerk. De kracht die ervan uitstraalt is hoopgevend.
John, als afsluiting van jouw reactie op de mijne stel je me de vraag "Waarom zou je je er druk over maken?" Deze vraag komt, waarschijnlijk, voort uit goede bedoelingen. Dan, dank hierbij. Bij mij blijft die vraag hangen. Ze komt over als ... (het juiste woord ontglipt me even) en ook als troostend. Je laat me in ieder geval weten dat ik bij jou overkom alsof ik me druk maak over dingen waarvan jij vindt dat ik me niet druk hoef te maken. Klopt dit? Ik kan je vertellen, dat ik me niet druk maak.
Meer in volgend bericht.
Hoi Nika, 'je je druk maken' bedoelde ik algemeen, als 'men zich druk maken'. Laat die professionals hun gang gaan, net zoals we juristen, programmeurs, tandtechnici hun vakcongressen gunnen. Zij ervaren er baat bij, ik hoef er niks mee. Zoiets als op de tv een andere zender kiezen als de ene me niet meer boeit. John
© 2022 Gemaakt door John Beckers.
Verzorgd door