Welzijn in de 21e eeuw

Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector

ESSAY

 

SHIFT HAPPENS

Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.

De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?

Zorg + welzijn

Bezuinigingen, decentralisaties, vragen over de effectiviteit van welzijnsactiviteiten en burgerkracht of moderne mensen die welzijn zelf organiseren; de samenwerking tussen gemeenten en welzijnsorganisaties verandert. 

Welzijnsorganisaties die acteren alsof de gemeente hun (enige) klant is, hebben het momenteel met bezuinigingen vaak zwaar te verduren. Zeker als ze niet goed aan kunnen tonen wat het maatschappelijk effect is van hun werk. Driekwart van de gemeenten, blijkt uit onderzoek van Berenschot, kan niet aangeven wat het effect is van de welzijnssubsidies. De sturing is daar nauwelijks op gericht.

De moderne mens stuurt en organiseert zelf (zie hier). Een aantal welzijnsorganisaties speelt daarop in door vooral vanuit het toevoegen van waarde te werken. Voor wie ben je van waarde? En wie betaalt dat? Er komen daarnaast steeds meer particuliere initiatieven: maatschappelijke bedrijfjes die zich met een product, dienst of benadering op een raakvlak met welzijn manifesteren. Gemeenten hebben deze initiatieven vaak niet in het vizier omdat die juist niet door subsidies gefinancierd worden.

Het partnerschap tussen gemeenten en welzijnsorganisaties is toe aan vernieuwing. Gemeenten zullen anders moeten gaan sturen, welzijnsorganisaties zullen zich meer moeten richten op het toevoegen van waarde, in focus in haar missie (zie hier).

Krijgen we dan de situatie waarin gemeenten, als een soort van basisvoorziening, welzijnswerkers in dienst gaan nemen (zie hier)? Dat welzijnsorganisaties in termen van 'waarde' gaan denken en zich gaan focussen op een gerichte missie, een beperkt aantal activiteiten en die met onder andere vrijwilligers probeert te realiseren? En dat de maatschappelijke bedrijfjes in de overgebleven niches tegen hogere tarieven hun welzijnsdiensten aanbieden? 

Hoe dan ook, de welzijnssector verandert. Het essay dat John Beckers en ik schreven, schetst een beeld van de toekomst van de sector. De afgelopen maanden waren we op een aantal bijeenkomsten te gast (bij gemeenten en welzijnsorganisaties) om over het essay te vertellen. De komende weken doen we dat ook op twee open bijeenkomsten: 

28 september
Dit is een bijeenkomst over Vernieuwd partnerschap: hoe gemeenten en welzijnsorganisaties samen sturen en samen innoveren. De bijeenkomst heeft als doel om wethouders, bestuurders, directeuren, beleidsmakers en leidinggevenden van welzijnsorganisaties en gemeenten uit heel het land ervaringen en ideeën te laten uitwisselen. Kruisbestuiving en inspiratie, daar draait het in deze bijeenkomst om. Voor meer informatie, zie hier

5 oktober
Het 9e Welzijnsdebat van Zorg+Welzijn staat in het teken van de waarde van welzijn en de eigen kracht van de welzijnsprofessional. Het is een dag vol met informatie over de actuele uitdagingen voor sociaal werkers. In één van de plenaire sessies wordt het toekomstbeeld uit het essay gepresenteerd. Voor meer
informatie, zie hier.

Na een aantal goede discussies op dit platform, zijn deze bijeenkomsten uitgelezen gelegenheden om ook met anderen over de vernieuwing in de sector te praten.

 

Weergaven: 271

Hierop reageren

© 2022   Gemaakt door John Beckers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden