Welzijn in de 21e eeuw

Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector

ESSAY

 

SHIFT HAPPENS

Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.

De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?

Zorg + welzijn

Welzijnsdebat. Het verhaal achter de presentatie

Breda, 8 oktober 2011 - De publicatie van het essay Welzijn in de 21e eeuw heeft veel aandacht gehad van vakbladen, in Linkedin-groepen en tijdens congressen en symposia. Door een artikel in Zorg en Welzijn verschoof in de discussie de focus van innovatie naar de taakverdeling tussen professionals en vrijwilligers.Daar ging het essay niet over. Maar gelukkig bood Zorg en Welzijn een mooie kans om dat recht te zetten door mij uit te nodigen voor een inleiding op het Welzijnsdebat van 5 oktober. Het resultaat is de presentatie hieronder geworden.

In de presentatie ga ik verder dan Stefan en ik in het essay deden. In het essay zijn we te mild geweest in de beoordeling van de welzijnsorganisaties die we hebben onderzocht. Daarom opent de presentatie met een beschrijving van hoe innovatieve organisaties functioneren.Centraal staat waarde voor klanten en stakeholders. Of je van waarde bent wordt met internet steeds transparanter.

Vervolgens beschrijf ik kenmerken van in mijn ogen zwak en sterk welzijnswerk. Wat welzijnswerk ook doet (en dat geldt voor andere sectoren net zo goed), in alle gevallen bepaalt de ontvangende partij wat er van terecht komt, of dat nou is als klant ten opzichte van een bedrijf, als medewerker ten opzichte van een manager, als stad ten opzichte van een wethouder, noem maar op.

Dat is de 21e eeuw waarin we terecht zijn gekomen. De laatste sheets presenteren het mooie perspectief dat welzijnswerk hieraan kan ontlenen.

Op dit adres vind je de handouts van de presentaties van alle sprekers op het Welzijnsdebat en links naar een paar prachtige animaties die Jan Steyaert vertoonde. Een twitterverslag van het debat vind je hier.

tekstversie   handout
Weergaven: 424

Hierop reageren

© 2022   Gemaakt door John Beckers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden