Welzijn in de 21e eeuw

Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector

ESSAY

 

SHIFT HAPPENS

Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.

De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?

Zorg + welzijn

Een licht verstandelijke beperking en de maatschappij

Veel mensen zullen wel iemand in hun omgeving kennen met een licht verstandelijke beperking. Mensen die hun verstand op de goede plaats hebben zitten, maar door een etiket die zij van de samenleving hebben gekregen veel minder doen en mogen dan ze kunnen. Voor een groot deel omdat zij zich gaan gedragen naar het etiket die zij hebben gekregen van menig mensen.

Neem  bijvoorbeeld iemand die goed mee draait op het VMBO, haalt zijn toetsen met gemak en draait goed mee in de klas. Aan het einde van het 4e jaar zal deze persoon geen examens mogen maken. Waarom niet? Omdat ze een etiket hebben gekregen. Waarom moet een persoon met iets minder vermogen direct een andere behandeling krijgen, ook als deze persoon laat zien niet veel meer onder te doen dan anderen.
Waarom die ongelijkheid?

Bedrijven waar mensen werken met een beperking krijgen hier subsidie voor.
Doodgewone mensen, met dan wel een beperking maar die toch goed hun werk kunnen doen.

Het bedrijf krijgt er geld voor. Lekker voordelig dus zou je kunnen denken.

Er is extra begeleiding voor deze mensen, wat natuurlijk een positief punt is. Maar in welke mate de mensen begeleid worden is ons nog niet duidelijk. Wat gebeurt er werkelijk meer met dit geld dan een aantal keren per jaar begeleiding?

 

Er wordt te veel onderscheid gemaakt. Ze worden behandeld als iemand dingen die niet goed en minder zou begrijpen, alleen door het soort etiket wat zij van de maatschappij krijgen.

Mensen zijn snel geneigd om mensen met een lichte beperking als kleine kinderen te behandelen.

Onze mening is dat mensen met een licht verstandelijke beperking prima mee kunnen draaien in de maatschappij van tegenwoordig. Wel zal er altijd een zekere mate van begeleiding moeten zijn. Maar kom op, iedereen kan toch wel eens een extra duwtje in de rug gebruiken? Of iemand die jou verteld hoe iets moet als je er zelf even niet meer uit komt?

Geschreven door 2 studenten van de hanzehogeschool

Weergaven: 487

Hierop reageren

© 2022   Gemaakt door John Beckers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden