Welzijn in de 21e eeuw

Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector

ESSAY

 

SHIFT HAPPENS

Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.

De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?

Zorg + welzijn

Gezien mijn achtergrond als oud-diplomaat is mijn bijdrage globaal qua orientatie. We leven in een sterk competitieve wereld, aan die realiteit ontkomen we niet. Ik geloof sterk in vergelijken van nationale ervaringen. Er zijn diverse 'ratings' die ons daarbij helpen: de corruptie perceptie index van Transparency International, de Doing Business index van de Wereldbank, de Human Development index van UNDP en de democratie-scores van Freedom House. Door de bank genomen scoort Nederland goed op deze indexen en zit zo in de buurt van b.v. de Scandinavische landen en Nieuw Zeeland, meestal net iets voor Duitsland. Onze interdependentie met het buitenland is naar verhouding groot en dus doen we er goed aan onze positie op deze score-kaarten goed in de gaten te houden. Wat verder opvalt is de relatief lage werkloosheid in Nederland.    

Weergaven: 318

Hierop reageren

© 2022   Gemaakt door John Beckers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden